Στείλε Θεούλη μου μια πληγή να μας δοκιμάσει!


Καλημέρα αγαπημένα φιλαράκια.

 Ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών και ξύπνησε μέσα μου το πάθος να μιλήσω ενργητικά στο παθητικό ακροατήριο μου. Είμαστε μακριά κι αγαπημένοι απ’ ότι φαίνεται. Εμείς κι ο αποδέλοιπος πλανήτης και δεν χάθηκε κι ο κόσμος και αρχικά δεν είχα και σκοπό να σας απευθυνθώ, περνώ και μόνος μου καλά, αλλά με πήρε ένας φίλος τηλέφωνο και μου είπε, Γιακουμάκη τώρα είναι που πρέπει να τους γράψεις. Τώρα να γράψω; Κηρύττω την αλήθεια μου εδώ κι ενάμιση χρόνο. Τώρα που βγαίνουν όλοι στα μπαλκόνια και χειροκροτάνε εγώ θα κλείσω και τις κουρτίνες! Στο κάτω κάτω δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό το «τώρα» για το οποίο μου μιλάς. Εγώ και πριν την υγειονομική κρίση καθόμουν μέσα, έπινα μόνος, μαγείρευα μόνος και υπηρετούσα τις Τέχνες νυχθημερόν ενώ αυτές με αλυσόδεναν ανηλεώς όλο και πιο σφιχτά στο ησυχαστήριο μου στα Κάτω Πατήσια. Το ποίμνιο μου με έβλεπε στη χάση και στη φέξη. Οι φίλοι γέμιζαν το ποτήρι μου στα συμπόσια και έχυναν το κρασί μου κάτω για να συγχωρεθώ. Ο Ανδρέας, ο πρωτόκλητος μαθητής μου, στεκόταν στο πόστο του πίσω από τη μπάρα και κοιτούσε καρτερικά την πόρτα του μπαρ. Κι όταν εκείνη άνοιγε έμπαινε μόνο κρύος αέρας και ζόφος. Στην αντίπερα όχθη της λίμνης Τιβεριάδας εγώ σήκωνα το σταυρό του μεγάλου καλλιτέχνη και ανέργου και ενίοτε το τηλέφωνο για να απαντήσω «Μην επιμένεις, θα μείνω μέσα!», πριν γίνει μόδα. Πόσα μπροστά ήμουν…

Δεν πάμε μπροστά όμως έτσι. Εξαντλείται η ιώβια υπομονή μου με τη βλακεία σας. Έχουμε μπει όλοι σε καραντίνα και αντί να φέρεστε στοϊκά, όπως ο Ντέιβιντ Καραντάιν στην τηλεοπτική σειρά Κουνγκ Φου, σας έχει πιάσει παροξυσμός επειδή δεν θα συναγελάζεσθε στο άμεσο μέλλον. Καθίστε και λίγο μόνοι, δεν θα πάθετε και τίποτα. Καλό θα σας κάνει. Ανοίξτε κανένα βιβλίο, αν η βιβλιοθήκη σας δε φιλοξενεί μόνο την τηλεόραση σας και παλιά φωτογραφικά άλμπουμ. Μιλήστε μεταξύ σας για να καταλάβετε με τι ζώα επιλέξατε να περάσετε τη ζωή σας και τι ζώα μεγαλώνετε. Παίξτε ένα τάβλι και κλέψτε ο ένας τον άλλο στο μέτρημα όπως τόσο καλά ξέρετε. Πάρτε τα ποδάρια σας να περπατήσετε γύρω γύρω το τετράγωνο και παρατηρήστε, οι Αθηναίοι, πως τόσα χρόνια ζείτε ανάμεσα στα ίδια σας τα κόπρανα. Και για πρώτη φορά καθίστε να σκεφθείτε. Σίγουρα θα σας χρειαστεί γιατί τα χειρότερα έρχονται. Η κοινωνική αποστασιωποίηση είναι το λιγότερο από τα κακά που μας βρήκαν κι αν ρωτάτε εμένα, είναι ευλογία. Πάντα ήθελα να κρατάμε δυό μέτρα απόσταση, οι πιο πολλοί είστε και άπλυτοι και μαλάκες. Ο κορνοϊός είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην πάτε στα οικογενειακά τραπέζια. Οι κηδείες γίνονται πλέον σε στενό οικογενειακό κύκλο οπότε ξεμπερδέψατε και μ’αυτό. Οι γαμοβαφτίσεις αναβάλονται. Αντίο ξαδέλφια που σιχαίνομαι τα άντερα σας! Φέτος δεν θα τα πούμε. Θυμάστε όλους τους παλιούς συμμαθητές που τους είπατε ότι θα πάτε για μπύρα τώρα που ξαναβρεθήκατε. Πακέτο! Είναι κλειστές οι καφετέριες. Μόλις γλυτώσατε από δύο και βάλε ώρες βαρεμάρας, ακατάπαυστης φλυαρίας, σαχλού φλερτ και μασκαρεμένης επίκρισης. Αν δουλεύετε από το σπίτι μπορείτε να γαμοσταυρίζεται το αφεντικό σας μεγαλοφώνως καθ’ όλη τη διάρκεια του θλιβερού οκταώρου σας. Αν σας διώξανε από τη δουλειά σας, σας έχω καλά νέα. Θα πεθάνουμε όλοι. Δεν χρειάζεται πλέον να χτίζετε κορμί για την παραλία, να ψάχνετε το άλλο σας μισό, να ανησυχείτε για το που πάει η ζωή σας. Πουθενά δεν πάει, θα κάτσει στους τέσσερις τοίχους. Θα κάτσετε μέσα!

«Μέσα» λέγαμε ότι αφήνουμε τα στελέχη και τους νέοπες όταν απολυόμασταν από το στρατό και ο νους μου πάει στους δύσμοιρους που υπηρετούν την πατρίδα σας αυτές τις μαύρες μέρες. Aφενός γιατί η «Βόρεια» Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ καταδικάζοντας τον ιστό της σημαίας μας σε αιώνια μικροφαλία και με τι μούτρα θα την ανεβοκατεβάζουν τώρα οι φαντάροι, αφετέρου γιατί όπως πάει το πράγμα πιο πιθανό είναι να δούνε το Χριστό φαντάρο παρά εξοδόχαρτο. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν ξέρω αν το θυμάστε αλλά περίπου ένα μήνα πριν έρθει η κακιά αρρώστια στη χώρα μας, δεχόμασταν ασύμμετρη απειλή από κατατρεγμένους που κόπτονταν να μας αλλάξουν την πίστη, ρακένδυτες έγκυες που δεν τις γαμήσαμε εμείς και να πάνε να πνιγούν και μωρά παιδιά που τα βάζανε οι γονείς τους πάνω από τις φωτιές για να τα ψήσουν να τα φάνε πριν το ραμαζάνι. Τώρα φοβάστε ότι θα βγει ο στρατός στους δρόμους αλλά τότε σας είχε σηκωθεί το ηθικό, πέτρα σας είχε γίνει! Στέλνατε στα στρατά κάλτσες και τρόφιμα και παίρνατε και μόνοι σας τα όπλα να ανεβείτε να φυλάξετε τα σύνορα σας γιατί εδώ είμαστε Έλληνες χριστιανοί και ο Χριστός είχε πει «ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με,γυμνὸς καὶ περιεβάλετέ, με», σε άπταιστα Αραμαϊκά αλλά εσείς δεν μιλάτε ξένες γλώσσες γιατί η Ελληνική είναι η καλύτερη κι ο Ξενοφών Ζολώτας είχε βγάλει κάποτε ένα λόγο στην Αγγλική χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις οπότε πολύ και στα μεγάλα ελληνικά αρχίδια σας τι είπε ο Χριστός. Εσείς ακούτε την εθνική μας μούμια, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που επέστρεψε σαν τον Μάμρα τον παντοτινό να μας δώσει να φάμε παντεσπάνι και εθνική υπερηφάνεια. Ακούτε και τον πρωθυπουργό μας να πρωτοτυπεί, γιατί είμαστε πάντα πρωτοπόροι ως Έλληνες, λέγοντας ότι έχουμε πόλεμο. Μετα στην αναφορά λόχου βγαίνει ο εθνικός μας άγιος να αναφέρει πόσους νεκρούς και πόσους τραυματίες έχουμε καθ’ εκάστην και μετά ο καθένας πάει στις υπηρεσίες του. Οι υπαξιωματικοί για ώνια, οι μάγειροι στα μαγειρία, οι τυφεκιοφόροι για σκοπιά στην Α.Ο.Τ. να φυλάξουν τα κωλόχαρτα γιατί έχετε χεστεί πάνω σας από το φόβο με όλα αυτά που ακούτε.

Πριν λοιπόν σας πάει πίπα-κώλο εμπλοκή ο κορονοϊός εγώ σας είχα βάλει ήδη όλους σε καραντίνα. Ανίκανος δε να σας απομονώσω, απομονώθηκα εγώ για να μην κολλήσετε την ψυχούλα μου καθότι μυῖαι θανατοῦσαι σαπριοῦσι σκευασίαν ἐλαίου ἡδύσματος. Παραδειγματιζόμενος από τον Βασίλη Λεβέντη όταν του έκλειναν το κανάλι ζήτησα κι εγώ, πρώτη φορά, από το Θεό να με ακούσει. Θεούλη μου είπα, σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την κοινωνία που τα παιδιά της τα στέλνει να απανθρωπιστούν ντυμένα στα χακί ή τα πυροβολεί εν ψυχρώ στους πεζοδρόμους, που οι αιμοδιψείς οργανώνουν πολιτοφυλακές για να κυνηγήσουν μετανάστες και οι έχοντες και μη έχοντες λοιδορούν πονεμένους ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται, που οι βιαστές μας κάνουν κωλόχερα και χαμογελάνε όταν οδηγούνται στο εδώλιο για να τους χαϊδέψει τα αυτιά η δικαιοσύνη, στείλε Θεούλη μου μια πληγή να μας δοκιμάσει. Στην Αίγυπτο έστειλες επτά και πέσανε πάνω σε δικαίους και αδίκους αδιακρίτως, εγώ ο ταπεινός σου ζητώ μόνο μία. Και ο καλός Θεός με άκουσε και επέστρεψαν οι πιστοί από τους Αγίους Τόπους μολυσμένοι και φέρανε και στην Ελλαδίτσα μας τον κορονοϊό. Αμήν.

Αμήν αμήν λέγω υμίν, ουαί και αλίμονο σας γιατί δοκιμάζεστε στ’ αλήθεια και αντί να αγρυπνείτε κόπτεστε που χάνεται τις αγρυπνίες και τους χαιρετισμούς και όταν μάθατε ότι κυκλοφορεί η μαύρη αρρώστια τρέχατε, ρε σιχαμένοι, να φάτε όλοι από το ίδιο κουτάλι το σώμα και το αίμα του Χριστού, λες και δεν έχετε χορτάσει αίμα τόσα χρόνια, γιατί ζηλέψατε τους πρωτομάρτυρες εκδρομείς που γύρισαν χτικιασμένοι από τα Ιεροσόλυμα. Θέλετε να κάνετε τη χώρα Κούγκι και θα παίρνατε κι εμάς στο κεφάλι μας μέχρι που βγήκε ο Τσιόδρας κι έψαλε για να σας κατευνάσει σε μια πράξη τόσο μεγάλης γραφικότητας που έκανε το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη να σβήσει για πάντα. Ψάχνετε να βρείτε εξήγηση και ξεσκπεπάζετε Μασόνους, ανθέλληνες, εβραίους και τη νέα τάξη πραγμάτων και ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν γίνει ελατήριο και βλέπετε ότι στη γείτονα, που πέρασε και μια Αναγέννηση, ψοφολογάνε σαν τα ποντίκια, εδώ λέτε η πανδημία είναι σκευωρία για να καταστρέψουν το ελλάνιο DNA μας, για να μην έρθει το Άγιο Φως ή για να μας στερήσουν τις ατομικές ελευθερίες και να μας παρακολουθούν. Εγώ, που με όσους αράζω έχουν κάνει δικαστήρια, ξέρω πως μας παρακολουθούν ούτως ή άλλως. Σα να μην έφτανε αυτό βγαίνουμε κάρτα και μόνοι μας. Κάποτε οι αριστεροί είχαν φάκελο στην ασφάλεια, τώρα έχουν προφίλ στα σόσιαλ. Λεονταρίζετε τζάμπα πως θα λογαριαστούμε μετά λες και χειρονομείτε στους χούλιγκαν του απέναντι πετάλου. Αργότερα, αργότερα πλησίασαν δυό κότερα που τραγουδούσε κι ο Μπιθικώτσης. Γιατί να μη λογαριαστούμε τώρα; Τώρα συμβαίνει η κρίση, τώρα και οι πολιτικές. Τώρα θα έχουμε άποψη, τώρα θα κρίνουμε και τώρα θα πούμε και τα όχι μας. Κι αν γουστάρουμε θα κάνουμε και πορείες, με απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο, για να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Θα γεμίσουμε έτσι όλη την Αθήνα και δεν θα ενοχλούμε και την κυκλοφορία αφού οι δρόμοι είναι άδειοι και οι επιτάφιοι θα μείνουν μέσα στις εκκλησιές φέτος. Μη σου πω ότι θα κρατάμε και κεριά για να μπερδευτούν οι πιστοί να κατέβουν κι αυτοί στους δρόμους, να κάνουμε μπούγιο. Κι έτσι και κάνουν οι μπάτσοι πως μας πλησιάζουν οι ακριανοί και ακριανές θα τους φτύνουν για να τους βάλουν δυό βδομάδες καραντίνα, να μάθουν.

Εγώ που δεν είμαι δα και τόσο ευρυμαθής - μια Καλών Τεχνών έχω βγάλει, δεν έχω καν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης να βγάζω το ψωμί μου μασώντας ρητορικά χαλίκια και παίρνοντας διπλοκούρσες - με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι μήπως τελικά το πρόβλημα είναι πάλι ο Καπιταλισμός. Μήπως η πανδημία είναι το υπομόχλιο και το μοχλό τον είχε πάντα η εξουσία ανά χείρας. Μήπως εδώ και μια δεκαετία έχουμε μάθει πως πρέπει να κάνουμε θυσίες για να σωθεί η χώρα και -Ω, να σου γαμήσω!- σε λίγο έρχεται η ώρα για την υπέρτατη και ανεβαίνουμε το βουνό με τον Αβραάμ μπροστάρη, με το μαχαίρι ακονισμένο στο θηκάρι του και για κακή μας τύχη, ο άγγελος που θα του σταματούσε το χέρι είναι έξω από κάποια Μ.Ε.Θ και περιμένει να μαζέψει τον επόμενο, να τον πάει στον Παράδεισο. Μήπως χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής επισφάλειας και με δωρεάν δημόσια υγεία θα προλαβαίναμε να κάνουμε και Πάσχα, που λέει ο λόγος, αντί να μένουμε κολλημένοι στη Γεθσημανή με τον Ιούδα να κάνει νάζια και να λέει, δε σε φιλάω, θα με κολλήσεις κορονοϊό. Έλα βρε μαλάκα, μεταξύ μας τώρα; Μήπως την τελευταία φορά μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο σηκώσαμε πάλι κρεμάλες και αλαλάζαμε φαρισαϊκώς Κλέφτες! Κλέφτες! και πήγαμε δαρμένοι να ψηφίσουμε Βαραβά γιατί μέχρι εκεί πάει το μυαλό μας και τελικά ο Θεός και ο Μαμωνάς γελάνε αγκαλιασμένοι πίσω από τις πλάτες μας, πίσω από τα παραβάν των εκλογικών κέντρων, πίσω από τα παράθυρα των παλαιών ανακτόρων στην αρχή της Ερμού, στην κορυφή του Γολγοθά και πλένουν τα χέρια τους, πολύ σχολαστικά, ψέλνοντας ε ρε Παπαδόπουλος που τους χρειάζεται.

Ε ρε γλέντια που θα κάναμε! Αλλά δεν θα τα κάνουμε, γιατί το Πάσχα αναβλήθηκε μαζί με τους Ολυμπιακούς και τη Φόρμουλα ένα. Θα μείνει το σώμα του Χριστούλη θαμμένο στον Πανάγιο Τάφο, και το γαϊδουράκι του θα φάει τα βάγια που Του στρώσανε γιατί βαρέθηκε να Τον περιμένει, και οι κολυμβητές θα ξυλιάσουν στις ολυμπιακές πισίνες και οι μηχανές των αυτοκινήτων θα παραμείνουν σιωπηλές και τα αρνάκια που δεν θα πουληθούν θα ουρλιάζουν αιμόφυρτα στα τσιγκέλια της Βαρβακείου και τώρα που δε θα σουβλίσουμε τον πατροπαράδοτο οβελία τι στο διάολο θα φάμε; Ποιος θα πληρώσει την κρίση, μου λέτε; Και απαντά ο Χριστούλης, κατά τας γραφάς πως αν θες να φας πρέπει να το βάλεις καλά μες το μυαλό σου, εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς. Και κοιτάει με νόημα αυτούς που ποτέ δε θα με διαβάσουν και κατόπιν κλείνει το μάτι σε εσάς, τις πλέμπες και σας το κάνει λιανά. Να φάμε τους πλούσιους!

Και με αυτή την παραβολή θα σας αφήσω για να πάω να πάρω τηλέφωνο τους γονείς μου που θα κάνουν μαύρα μάτια να με δουν και δεν θα δουν ευτυχώς τα δικά μου που έχουν γίνει κόκκινα γιατί όλη μέρα μες στο σπίτι το μόνο που μου έμεινε να κάνω τα βράδια είναι να συνομιλώ με τον καλό Θεό. Το Θεό στης σφαγής, το Θεό των μικρών πραγμάτων, τον Πατέρα τον Παντοκράτωρα. Καλή δύναμη φιλαράκια μου. 

Σχόλια